EUROPS

array(4) { [0]=> array(26) { ["ID"]=> int(31106) ["post_author"]=> string(1) "7" ["post_date"]=> string(19) "2017-04-24 16:13:00" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2017-04-24 16:13:00" ["post_content"]=> string(10129) "

Në ambientet e UBT-së, në Prishtinë, u mbajt tryeza më titull “Ne i inkurajojmë ballkanasit perëndimorë”, me qëllim që të promovohet dhe të prezantohet para studentëve dhe palëve të interesuara projekti EuroPS – Kurrikula e Zhvillimit për programin e përbashkët në nivelin master, në Shkenca Politike Evropiane, por në të njëjtën kohë, të promovohen edhe vlerat e paqes, demokracisë dhe solidaritetit në jubilarin e 60-të të Bashkimit Evropian.

 

Me këtë rast, rektori i UBT-së, prof. dr Edmond Hajrizi tha se qëllimi i këtij projekti është që të bëhen ndryshime pozitive dhe të dobishme, nga të cilat përfitojnë studentët e Ballkanit Perëndimor dhe ata të Evropës Perëndimore, në përgjithësi.

 

“Ky program është i pari i këtij lloji në Evropë, që është krijuar me bashkëpunimin e disa universiteteve të mëdha dhe të rëndësishme regjionale dhe evropiane, prandaj si i tillë, do të jetë një kontribut i madh për edukimin e lartë dhe studentët e shkencave politike, veçanërisht në Kosovë”, vlerësoi Hajrizi, teksa tregoi që në këtë program janë të përfshira të gjitha fushat e politikës.

 

Përfaqësuesi i Universitetit të Salzburgut, në Austri, prof. dr Franz Kok prezantoi në mënyrë të detajuar programin e ri, duke treguar ecurinë nëpër të cilën ka kaluar ky program, që prej idesë së parë e deri tek akreditimi, me ç’rast potencoi se një program i tillë nuk është inkurajues vetëm për shtetet e Ballkanit Perëndimor, por edhe për të gjithë Evropën.

 

“Programi ynë i përbashkët po e inkurajon Evropën për të ndërtuar programe të reja dhe për të ndërtuar njerëz të aftë në fushat e tyre të studimit”, theksoi ai, teksa tregoi se, “detyrë e tyre ka qenë që të formojnë një grup ekspertësh, për të zhvilluar ideologjinë dhe më pas edhe kurrikulën e duhur për studime, për zhvillimin e detajuar të projektit se si të studiohet në shkenca politike, për gjetjen e partnerëve të duhur për bashkëpunim, e deri tek detajet për dorëzimin dhe pranimin e diplomave të të diplomuarve të këtij programi”.

 

Sipas Kok, një element tjetër i rëndësishëm është edhe pranimi i studentëve në këtë program studimi, ku sipas tij, studentët e pranuar duhet të marrin vendime të rëndësishme për veten e tyre, duke përfshirë, përzgjedhjen e fushës për specializim, përzgjedhjen e universiteteve se ku ata do të studiojnë, por edhe zhvillimin e një strategjie për ngritjen e tyre në karrierë.

 

Sa i përket formës së mësimit dhe të informimit të studentëve, Kok tregoi që është paraparë të vihet në funksion sistemi elektronik i komunikimit të studentëve, që u mundëson atyre të kenë qasje edhe në libraritë më të mëdha elektronike në botë.

 

Përfaqësuesja e Ministrisë për Arsim Shkencë dhe Teknologji, Qamile Sinanaj konstatoi se ky program është në harmoni me planin më të ri strategjik për arsimin e lartë në Kosovës, teksa sipas saj, një vlerë akoma më të madhe e luan për faktin që, përmes tij, ndikohet në ndërkombëtarizimin e arsimit kosovar.

 

“Programi PoSIG i ka të gjithë komponentët e nevojshëm në aspektin e cilësisë, si dhe përbën një vlerë të shtuar sepse e promovon bashkëpunimin vendor dhe ndërkombëtar”, tha Sinanaj.

 

Përfaqësuesi i Fakultetit të Shkencave Politike në kolegjin FAMA, prof. dr Avdi Smajlaj e vlerësoi lartë bashkëpunimin e ofruar nga UBT dhe partnerët tjerë të konsorciumit, për zhvillimin e një programi të tillë, me ç’rast theksoi se studentët tani e tutje do të kenë mundësi të studiojnë jo vetëm në dimension lokal, por edhe regjional në fushën e shkencave politike.

 

“Studentët do të përfitojnë më shumë se sa të mësuarit e shkencave politike në Kosovë, ku tash do të kenë mundësi të zgjerojnë njohuritë duke studiuar edhe në vendet e Ballkanit Perëndimor dhe ato të Evropës Perëndimore”.

 

Pas një pune të gjatë dyvjeçare për krijimin e programit të integruar master, konsorciumi i përbërë nga disa universitete dhe institucione tjera të arsimit të lartë, përfshirë UBT-në, Universitetin e Salzburgut, Universitetin e Pavias, pastaj atë të Lubjanës, të Tiranës, të Sarajevës etj., tanimë kanë lansuar programin e përbashkët master në Shkenca Politike- Integrim dhe Qeverisje (PoSIG), teksa kurrikula e këtij programi fokusohet në integrim dhe në qeverisje, në mënyrë që të përgatisë kuadro për tregun e ardhshëm të punës si dhe të ndihmojë në evropianizimin e Republikës së Kosovës dhe Ballkanit Perëndimor.

" ["post_title"]=> string(76) "Në UBT u promovua programi PoSIG në Shkenca Politike, për nivelin master" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(4) "open" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(68) "n-ubt-u-promovua-programi-posig-n-shkenca-politike-pr-nivelin-master" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2022-05-19 13:50:16" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2022-05-19 12:50:16" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(0) ["guid"]=> string(91) "http://www.ubt-uni.eu/n-ubt-u-promovua-programi-posig-n-shkenca-politike-pr-nivelin-master/" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(4) "post" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" ["featured_image_src"]=> string(95) "https://www.ubt-uni.net/wp-content/uploads/2018/05/DCIM2017024024000211000000000000011111-3.jpg" ["permalink"]=> string(96) "https://www.ubt-uni.net/sq/n-ubt-u-promovua-programi-posig-n-shkenca-politike-pr-nivelin-master/" } [1]=> array(26) { ["ID"]=> int(31095) ["post_author"]=> string(1) "7" ["post_date"]=> string(19) "2017-04-24 08:08:00" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2017-04-24 08:08:00" ["post_content"]=> string(2683) "

Në ambientet e UBT-së, në Prishtinë, të hënën, më 24 prill, UBT organizon tryezën më titull “Ne i inkurajojmë ballkanasit perëndimorë”, me qëllim që të promovohet dhe të prezantohet para studentëve dhe palëve të interesuara projekti EuroPS – Kurrikula e Zhvillimit për programin e përbashkët në nivelin master, në Shkenca Politike Evropiane, por në të njëjtën kohë, të promovohen edhe vlerat e paqes, demokracisë dhe solidaritetit në jubilarin e 60-të të Bashkimit Evropian.

 

Ky program financohet nga programi Erasmus+ i BE-së dhe ka për qëllim ngritjen e kapaciteteve në edukimin e lartë, kurse si projekt udhëhiqet nga Universiteti i Salzburgut në Austri, i përfaqësuar nga dr. Franz Kok, si dhe nga partneriteti kosovar në mes të Departamenteve të Shkencave Politike, në kuadër të UBT-së dhe kolegjit Fama.

 

Ky promovim do të bëjë së bashku institucionet shtetërore, organizatat ndërkombëtare, përfaqësues të korit diplomatik, studentë, ligjërues, OJQ dhe palë tjera, të interesuara në shkencat politike, edukimin e lartë si dhe në evropianizimin e Republikës së Kosovës.

 

Pas një pune të gjatë dyvjeçare për krijimin e programit të integruar master, konsorciumi i përbërë nga disa universitete dhe institucione tjera të arsimit të lartë, përfshirë UBT-në, Universitetin e Salzburgut, Universitetin e Pavias, pastaj atë të Lubjanës, të Tiranës, të Sarajevës etj., tanimë kanë lansuar programin e përbashkët master në Shkenca Politike- Integrim dhe Qeverisje (PoSIG), teksa kurrikula e këtij programi fokusohet në integrim dhe në qeverisje, në mënyrë që të përgatisë kuadro për tregun e ardhshëm të punës si dhe të ndihmojë në evropianizimin e Republikës së Kosovës dhe Ballkanit Perëndimor.

" ["post_title"]=> string(68) "Të hënën, në UBT promovohet projekti EuroPS në Shkenca Politike" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(4) "open" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(57) "t-hnn-n-ubt-promovohet-projekti-europs-n-shkenca-politike" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2022-05-19 13:51:33" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2022-05-19 12:51:33" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(0) ["guid"]=> string(80) "http://www.ubt-uni.eu/t-hnn-n-ubt-promovohet-projekti-europs-n-shkenca-politike/" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(4) "post" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" ["featured_image_src"]=> string(84) "https://www.ubt-uni.net/wp-content/uploads/2018/05/DCIM20172404000000321212111-3.jpg" ["permalink"]=> string(85) "https://www.ubt-uni.net/sq/t-hnn-n-ubt-promovohet-projekti-europs-n-shkenca-politike/" } [2]=> array(26) { ["ID"]=> int(30322) ["post_author"]=> string(1) "7" ["post_date"]=> string(19) "2016-09-27 15:28:00" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2016-09-27 15:28:00" ["post_content"]=> string(3210) "

Një ekipi i Universitetit të Salzburgut, i kryesuar nga  koordinatori i projektit “EuroPS”, Franz Kok, gjatë dy ditëve të qëndrimit në Kosovë, është takuar me rektorin e UBT-së, prof.dr. Edmond Hajrizin dhe me përfaqësues të tjerë. Qëllimi i takimit ishte bashkërendimi i përgatitjes së Kurrikulit për Programin për nivelin Master të Shkencave politike dhe integrimeve evropiane, që hyn në kuadër të Programit të BE-së ERASMUS +.

 

Gjatë dy ditëve, Kok me bashkëpunëtorë, ka elaboruar realizimin e projektit, të cilin e ka vlerësuar të rëndësishëm për integrime evropiane. Ka sqaruar edhe modulet përbërëse të projektit. Në këtë kontekst, Kok ka treguar se si studentët e universiteteve partnere nga Evropa Perëndimore dhe Ballkani Perëndimor, mund të fillojnë semestrin e pare në një nga universitetet partnere, kurse semestrin e radhës në një universitet tjetër.

 

Programi Master i Shkencave politike dhe integrimeve evropiane, vitin e ardhshëm, do të jetë në proces të akreditimit nga Agjencia e Austrisë për Akreditim dhe Sigurim të Cilësisë dhe Agjencia e Kosovës për Akreditim.

 

Programi ofron mundësi shumë të mira, në një fushë mjaft të re dhe të rëndësishme të studimeve evropiane dhe politikave ndërkombëtare, aq më tepër në kohën kur shoqëria kosovare po bën përpjekje intensive për të përgatitur vendin për integrime evropiane në të gjitha sferat.

 

Programi, që po ofrohet për herë të parë në Kosovë, sipas drejtorit të Institutit për Zhvillim të Arsmit dhe Çështjeve Akademike në UBT, Bujar Gallopenit, mundëson kombinim të studimeve në disa universitete evropiane, si në Austri, Itali, në institucione të tjera të arsimit të lartë në Kosovë e rajon etj. Gjithashtu, Programi parasheh edhe bursa studimi për studentët që i plotësojnë kushtet. Programi gjithashtu parasheh shumë aktivitete të përbashkëta të universiteteve partnere, me theks të veçantë, organizimin e konferencave të përbashkëta shkencore.

 

Erasmus + është Programi i BE-së në fushën e arsimit, trajnimit, rinisë dhe sportit për periudhën 2014-2021. Programi bazohet në programet e mëparshme të BE-së (Tempus, Erasmus Mundus, Alfa, Edulink etj.) dhe ofron mundësi për mobilitetin e studentëve dhe personelit, si dhe për projektet e ndërtimit të kapaciteteve.

 

Programi ka për qëllim të mbështesë dhe të intensifikojë shkëmbimin e rregullt të praktikës akademike, si dhe krijimin e lidhjes së qëndrueshme  mes të partnerëve nga BE-ja dhe Ballkani Perëndimor. Partnerë të projektit EuroPS, ndërkaq, janë: Universiteti i Salzburgut (PLUS);  Universiteti i Pavias; Universiteti i Lubjanës, Instituti për Kërkime Sociologjike, Politike dhe Juridike, Shkup; Fakulteti i Shkencave Sociale, Universiteti i Tiranës; UBT e FAMA nga Kosova, si dhe  Universiteti i Sarajevës dhe Shkolla e Shkencës Teknologjike e Sarajevës.

" ["post_title"]=> string(102) "Universiteti i Salzburgut dhe UBT bashkë në hartimin e kurrikulit arsimor në projektin “EuroPS”" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(4) "open" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(90) "universiteti-i-salzburgut-dhe-ubt-bashk-n-hartimin-e-kurrikulit-arsimor-n-projektin-europs" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2022-05-19 13:51:13" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2022-05-19 12:51:13" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(0) ["guid"]=> string(113) "http://www.ubt-uni.eu/universiteti-i-salzburgut-dhe-ubt-bashk-n-hartimin-e-kurrikulit-arsimor-n-projektin-europs/" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(4) "post" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" ["featured_image_src"]=> string(88) "https://www.ubt-uni.net/wp-content/uploads/2018/05/DCIM201627909000000000000000111-3.jpg" ["permalink"]=> string(118) "https://www.ubt-uni.net/sq/universiteti-i-salzburgut-dhe-ubt-bashk-n-hartimin-e-kurrikulit-arsimor-n-projektin-europs/" } [3]=> array(26) { ["ID"]=> int(29830) ["post_author"]=> string(1) "7" ["post_date"]=> string(19) "2016-02-27 13:10:00" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2016-02-27 13:10:00" ["post_content"]=> string(1681) "

Rektori i UBT-së, prof. dr. Edmond Hajrizi mori pjesë në takimin e koordinatorëve në kuadër të programit Curriculum Development joint  European Political Science MA (euroPS), i cili i zhvilloi punimet në Universitetin e Salzburgut në Austri.

 

Qëllimi i takimit ishte që të analizohen aktivitetet e zbatuara deri tani dhe të planifikohen ato që do të zbatohen në muajt në vijim deri në fund të vitit. Gjithashtu, takimi kishte si synim dizajnimin e strukturës dhe moduleve të programit studimor Master.

 

Përveç rektorit Hajrizi, UBT në këtë takim u përfaqësua edhe nga profesori në UBT, Alfred Marleku (PhD cand.) dhe Betim Gashi, të cilët dhanë një kontribut substancial në aspekte të përgjithshme të organizimit të aktiviteteve të projektit ERASMUS+ dhe programit Master në Shkenca Politike.

 

Rektori i UBT-së, prof. dr. Edmond Hajrizi mbajti një prezantim të detajuar lidhur me zhvillimin e JDBMS, sistemit që ka për qëllim menaxhimin e sistemit të informatave lidhur me programin e përbashkët Master në shkenca politike. Pjesa më e madhe e punës sa i përket konceptimit dhe zhvillimit të këtij sistemi u bë nga UBT nën përkujdesjen e rektorit Hajrizi.   

" ["post_title"]=> string(42) "Rektori Hajrizi në Salzburg të Austrisë" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(4) "open" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(36) "rektori-hajrizi-n-salzburg-t-austris" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2022-05-19 13:49:21" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2022-05-19 12:49:21" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(0) ["guid"]=> string(59) "http://www.ubt-uni.eu/rektori-hajrizi-n-salzburg-t-austris/" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(4) "post" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" ["featured_image_src"]=> string(88) "https://www.ubt-uni.net/wp-content/uploads/2018/05/DCIM201627020000000000000000001-3.jpg" ["permalink"]=> string(64) "https://www.ubt-uni.net/sq/rektori-hajrizi-n-salzburg-t-austris/" } }